Bij ECOB zetten we ook volop in op de ecologische preventie en bestrijding van ongewenste dieren.

De toepassing  van chemische middelen wordt tot het absolute, noodzakelijke minimum herleid en bovendien zijn deze middelen goedgekeurd voor gebruik.

Er is echter een aanvullend alternatief: ecologische wering.

Hierbij wordt voornamelijk de aanwezigheid van de natuurlijke vijanden van ongewenste dieren aangemoedigd . ECOB werkt hiervoor samen met specialisten waaronder Vivara Pro uit Nederland.

Enkele voorbeelden:

Snuffelhond

Een ecologische preventie mist geen effect; een goed voorbeeld hiervan is bvb het inzetten van een speciaal opgeleide “snuffelhond” voor het opsporen van bedwantsen. Onze snuffelhonden hebben hun nut reeds meermaals bewezen in hotelkamers; de hond speurt de kamers af en geeft een signaal wanneer levende bedwantsen aangetroffen worden. Op die wijze kan exact vast gesteld worden waar er zich bedwantsen bevinden en kan zeer lokaal en beperkt een bestrijding uitgevoerd worden.

Vleermuizen

Vleermuizen zijn erg nuttige diertjes en zijn bovendien beschermd.

Vleermuizen voeden zich met insecten en kunnen tot wel 1000 insecten per nacht verorberen! Het effect van de aanwezigheid van vleermuizen rond een pand is dus duidelijk en snel voelbaar: er zijn bvb veel minder muggen aanwezig.

Het aanbieden van schuilplaatsen van vleermuizen zal deze nuttige diertjes lokken en u of uw klanten helpen te genieten van een aangename nachtrust.

Vleermuizen kunnen gelokt worden door specifieke behuizingen te plaatsen aan de gevels van een pand, vakantiehuisje,….

Vleermuizen
Vleermuizen

Gierzwaluwen

Gierzwaluwen voeden zich met allerlei insecten: vliegen, wespen, muggen, mieren,…. Het zijn echte veelvraten en kunnen enkele 1000-en insecten per dag aan! Eveneens erg nuttige dieren, dus.

Het aanbieden van schuilplaatsen voor deze zwaluwen is eveneens ideaal om hen te lokken. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van opbouwkastjes, inbouwkasten, kastjes op tuinpalen,…

Inbouwkastjes hebben het voordeel dat ze ingemetseld worden in de muur (bij een nieuwbouw-project bvb) en dus zeer discreet zijn.

Gierzwaluwen
Gierzwaluwen

Egels

Egels eten iets meer gevarieerd maar op het menu staan ook zeer veel insecten zoals allerlei kevers, oorwormen, aaskevers,…. Kruipende insecten dus.

Egels eten trouwens ook graag slakken en beschermen zo gevoelige beplanting.

Egels zoeken hun voeding onder begroeiing van grassen, struiken, afgevallen bladeren, graspollen,…. en kunnen gelokt worden met aangepaste schuilhuisjes.

Egels

Torenvalken

Torenvalken kunnen ingezet worden voor het weren van knaagdieren maar verjagen daarnaast ook duiven op intensieve wijze.

De uitwerpselen van duiven op een pand ogen niet alleen zeer onverzorgd maar tasten daarnaast ook de bouwmaterialen aan zodat na verloop van tijd hoge renovatiekosten nodig kunnen zijn.

Valken worden reeds frequent ingezet in de fruitteelt maar ook bvb op luchthavens, op industrie-terreinen, aan historische gebouwen,….

De aanwezigheid van torenvalken kan bevorderd worden door de plaatsing van speciale nestkasten.

Torenvalken

Uiteraard zijn er nog heel wat andere mogelijkheden.

Wat kan ECOB voor u betekenen:

  • de getoonde modellen zijn slechts enkele voorbeelden uit een zeer breed gamma producten die wij of onze Nederlandse partner Vivara Pro u kunnen aanbieden
  • u kan steeds beroep doen op onze diensten voor concreet advies op maat